Kultur: Från snack till verkstad – antirasism i praktiken

Ann Hellman

Text Ann Hellman:

Är en bok som gör en glad!

BiL MarcusMarcus Priftis har skrivit en bok om det positiva motståndet som finns mot rasism, istället för att berätta om problem vill han i den här boken berätta om några av de positiva projekt som finns på olika platser i Sverige . Han har intervjuat drygt 50 personer som berättar om sitt personliga engagemang och sina kronkreta erfarenheter från olika projekt som bidrar till ett Sverige med mera mångfald och mindre rasism.

Från snack till verkstad  kan ses som en handbok i hur man praktiskt kan gå tillväga för att få ett öppnare, roligare, smartare och trevligare Sverige samtidigt som resultatet  för verksamheten blir långt mycket bättre än det annars skulle blivit med en homogent etniskt svensk laguppställning. I en av alla de fina berättelserna i  boken lyfts ett exempel på när tränaren Patrik Nilsson fick möjlighet att bli tränare för IFK Arvidsjaur A-lag och förstår att flyktingförläggningen kan vara en möjlighet, kanske den enda möjligheten att rädda laget från nedflyttning. Han erbjuder 57 träningssugna spelare från en mängd länder att vara med på lika villkor och lyfter därmed sin klubb från en väntad nedflyttnig i serien till att istället nästan nå en uppflyttning.

En helt annan berättelse har Linda Lundqvist som är initiativtagare till – och ordförande i föreningen Rung. Föreningen verkar för resandekulturens fortlevande. De vinster hon arbetar för är inte lika snabba och tydliga som inom idrotten utan en kamp mot ett misstroende som byggts upp genom århundraden och som inte låter sig vinnas på en säsong. För henne är varje litet steg en möjlighet att genom kunskap medvetandegöra och synliggöra den verklighet som de som har makt och tolkningsföreträde inte vill låtsats om. Genom att arbeta med romsk solidaritet har Linda Lundqvist engagerat sig i de fattiga romerna som kommer från Rumänien och tigger på svenska gator. Hon är noga med att framhålla att; vi är inte överordnade dem utan hjälper dem på deras villkor ungefär som man skulle göra med en släkting.

I boken finns många fler exempel på dem som med ett vinnande koncept på olika sätt engagerar sig för ett inkluderande samhälle. För att nämna några finns Sofia Nerbrand, en av arrangörerna till Malmös kippa-vandringar, Anna Rehnvall som driver en informationssajt på nätet, Johanna Rubin Dranger som är initiativtagare till ”Kunskapsbanken Bilders makt”, Kevin Broberg som är en av ”Frillesås Friendships” kärntrupp.

Från snack till verkstad  är en bok som gör en glad för att den visar att det inte behöver vara så svårt och krångligt att arbeta med mångfald. De ”eldsjälar” som lyfts fram i boken är människor som av olika anledningar och med olika bevekelsegrunder känt sig manade att berika den svenska mångfalden oavsett politisk tillhörighet.

Marcus Priftis försöker mellan och i berättelserna ibland förklara teoretiskt vad anti-rasism är för något och vilka begrepp som är värda att lägga på minnet. Strunta i och hoppa över de delarna om du inte känner dig bekväm med det. Boken som helhet visar med all önskvärd tydlighet att antirasism är det enda vettiga. Antirasism är utvecklande, roligt och väldigt lönsamt!


Tycker du om det du läser?

Vill du läsa mer av det?

cropped-RFHL-banner-1-page-001.jpgVår webbtidning har funnits på nätet sedan hösten 2015 och upplagan ökar hela tiden. Är du intresserad av att bidra med artiklar, bilder, serier osv? Hör av dig britt-inger.oberoende@rfhl.se

Vi vill vara en tidning med verkligheten i fokus. Men att producera text och tidningar kostar pengar så alla bidrag emotses med tacksamhet. Om du sätter in 10, 100 eller 1000kr spelar ingen roll allt är välkommet.

Swisha till 123 303 50 37

eller sätt in pengar på

BG: 108-8533 och märk med OBEROENDE