Ungdom: Från kriminell- Till vardagshjälte

Foto Jonas Klinteberg:

anonym ungdom

Anton:

 Intervju med Peter Söderlund

Peter Söderlund är en av grundarna till KRIS ’’ Kriminellas Revansch i samhället’’, han har själv suttit i fängelse och har ett kriminellt förflutet. Hans historia fascinerade mig så mycket att jag bokade in en telefonintervju med honom.

-Tjena Peter! Anton här. Jag har läst lite om dig och jag skulle jätte gärna vilja ställa några frågor.

-Ja , hej Anton, absolut det är bara att fråga på vi har cirka 20 minuter, haha!

-Haha, okej då kör jag.

Det står i texten att du var med och byggde upp KRIS, alltså ’’Kriminellas revansch i samhället’’, men hur kommer det sig att du lämnade KRIS och startade upp X-CONS istället?

-Jag var den första fången som skulle bli ”muckhämtad” av KRIS, året var 1998. KRIS var då helt nystartat och det blev en ganska stor nyhet att de skulle hämta mig från anstalten. Så när jag kom ut från anstalten och stod vid portarna till friheten möttes jag av KRIS. Jag fick då reda på att en journalist från Dagens Nyheter var där, något som ledde till att jag hamnade på DN:s förstasida. Jag fattade snabbt tycke för KRIS och jag var med att göra KRIS ännu större. Vi hade föreningar i 55 städer bland annat i Finland, Ryssland, Vitryssland  och Ukraina. Jag lämnade senare KRIS eftersom de spelade poker om pengar med ungdomarna och att man inte fick vara med om man tog mediciner mot typ ADHD eller om hade sömnproblem. Till slut sa jag ifrån och startade X-CONS istället. I X-CONS tog vi beslutet att vi inte ville stänga ute någon på grund av mediciner utan att alla som behöver ska få hjälp. Då ska inte någon medicin få förhindra den hjälpen, däremot vill vi se läkarintyg på medicinen.

Vad är det för slags hjälp ni ger?

-Den hjälpen vi ger är att ta bort folk från kriminalitet, narkotikamissbruk och alkoholmissbruk.

Du har ju själv också erfarenhet av sådana här problem, både med alkohol och narkotika, men hur kom det sig att du gick från alkohol till narkotika?

-Jag började dricka när jag var 10 år med min pappa, han sa till mig att riktiga män ska ha en ’’ stor stark’’ så på något sätt kände jag mig stark när jag fick alkohol i kroppen. Senare, när jag var tolv år, började vänner till mig odla och röka marijuana och då hakade jag också på deras grejer. Det slutade sen med grövre saker. Det många inte vet är att alkohol är ett nervgift som gör att man kan bli väldigt deprimerad vilket inte är så bra, så mitt råd är att hålla sig borta från alkoholen så mycket som man kan.

Senare så blev du gripen och hamnade sen i fängelse, kan du förklara hur det är att vara inlåst?

-Det var väldigt jobbigt. Jag hade barn och en flickvän på utsidan som jag längtade mycket efter, men det som kanske gjorde mig mest illa psykiskt var nog att min frihet hade tagits ifrån mig, men jag kom också på att ”Fan! Jag har aldrig fått någon direkt hjälp med mina problem!”, och det var där KRIS kom in i bilden.

Men hur kommer det sig att du hamnade i fängelse?

-Jag blev gripen för grovt narkotikabrott och vapenbrott. Året var 1996. Jag satt först häktad i 100 dagar och sedan var det raka vägen till fängelset. Enligt mig räckte det egentligen med de där 100 dagarna på häktet, men det blev fyra och ett halvt års fängelse.

Du är väldigt insatt i politik nu för tiden, hur kommer det sig? Vad vill du förändra med politiken?

-Alltså förr i tiden visste jag inte någonting om politik utan jag bara undrade vad det var för människor som höll på med sådant. Så för mig började det med att jag träffade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i ett parkeringsgarage. Jag klev då bara fram och sa rakt ut ’’Du, Maria, ni behöver mig! Er fångvårds politik är helt värdelös!’’ Hon bad mig kontakta henne och det gjorde jag ju också. Då drog hon upp mig till riksdagen och lärde mig allt som kom ur hennes huvud som handlade om politik på en timme, från den punkten hade jag en plats i Tyresös miljöparti.

Det finns ju föräldrar som har problem med sina ungdomar när det gäller alkohol och droger, vad är ditt råd till dem?

-Mitt råd är att våga prata med sitt barn. Det är en stor värld vi lever i och det finns tyvärr mycket besvär i den. Så prata med ditt barn, förklara nackdelarna med alkohol och droger och tala från hjärtat, vad du verkligen tycker och vad som kan hända om de fortsätter.